piektdiena, 2017. gada 28. jūlijs

Pieredzi gūstot


Pieredze mana, pieredze tava- pieredze…
Patiešām daudz dzirdēts, ka nemācāmies no citu kļūdām, tikai no savām. Visticamākais, tas tāpēc, ka, tikai pieredzot kaut ko, mēs spējam to "paņemt" kā savu vai atzīt, ka šoreiz tas nederēs.
Mēs katrs esam vienreizējs ar savu unikālu pieredzi- katrs mēs esam šeit lai piedzīvotu un pieredzētu.
Un tomēr mums ir neizsakāma vēlme un vajadzība (vairāk sliecos domāt- vajadzība) pēc socializēšanās. Mums ir nepieciešams REDZĒT citu cilvēku pieredzi. Šeit nāk prātā eksperiments ar gorillas mātīti, kura laikā atklājās: viņa atteicās zīdīt ar krūti savu jaundzimušo mazuli līdz brīdim, kamēr nebija redzējusi kā to dara sievietes, kuras brīvprātīgi bija piekritušas nākt un viņas priekšā zīdīt savus mazuļus. Tas pats ir novērots arī cilvēku pasaulē, ka bieži vien jaunajām mammām stipri vieglāk ir pieņemt un aprast ar jauno situāciju, kad ģimenē ir ienācis bērniņš, ja viņas iepriekš kaut vai “fonā” ir redzējušas, kā to dara citas sievietes. Tas nozīmē, ka pieredze mums katram ir sava, taču zināšanu un prasmju iegūšana ir komplekss process. Tā vien šķiet, ka mums nepieciešams redzēt un dzirdēt citu pieredzi, lai ļautos savai. Tāpēc bieži vien dzirdēts ieteikums (arī es pati mēdzu to ieteikt) klausīties pozitīvajos pieredzes stāstos. Jā, tā ir tāda apzināta izvēle atlasīt informāciju atbilstoši savām vajadzībām. Tas dod ticību un uzdrošināšanos mēģināt un ļauties.
Runājot par negatīvo pieredzi- man nešķiet lietderīgi fokusēties uz citu cilvēku tā sauktajiem “neizdošanās” momentiem, jo tāpat mums nebūs pietiekoši daudz informācijas, lai, mūsu prāts izdarītu kaut cik lietderīgus secinājumus no šīs informācijas. Vienīgais, ko tas parasti secina- nebija vērts pat mēģināt…
Tāpēc mūsu katra paša ziņā ir izlemt ko un kā mēs redzam, dzirdam un sajūtam. Pat šīs dzīves laikā, pieredzot līdzīgas situācijas, mums ir iespēja katrā no tām piedzīvot citādu pieredzi- ja vien paši sev to ļaujam!

Vārda pieredzēt sinonīmi- piedzīvot, izbaudīt (http://lv.synonymfinder.net)

P.S. Mēs esam šeit, lai izbaudītu! :)

No sirds-
Anita

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru