otrdiena, 2017. gada 27. jūnijs

Būt mammai



Pēdējos gadu desmitos veikts daudz pētījumu, kas apliecina, cik ļoti svarīga jaundzimušam bērnam ir saskarsme ar savu primāro aprūpētāju (mūsu sabiedrībā- mammu). Tas nav apstrīdams, ka cilvēka mazulis pēc dzimšanas viens pats bez pieaugušā izdzīvot nevarētu- viņš ir nevarīgs. Atšķirībā no dzīvnieku zīdītāju mazuļiem- viņš nevar pat staigāt. Patiesībā vienīgais, ko jaundzimušais spēj, ir ar raudāšanas palīdzību “dot signālu” par savām vajadzībām, kuras, iespējams, pats pat pilnībā neapzinās.

Tāpēc pēdējos gados tiek uzskatīts, ka cilvēku bērni dzimst ātrāk, nekā viņi ir gatavi dzīvei ārpus mammas vēdera (kam iemesls ir mammas iegurņa mazais izmērs)- tāpēc pirmie trīs mēneši pēc dzimšanas tiek saukti par “ceturto grūtniecības trimestri”.

Nesen dzirdēju mazlietiņ citu viedokli par šo tēmu- bērns nāk šajā pasaulē optimālajā, iespējami labākajā laikā viņa smadzeņu sociālajai attīstībai. Tas nozīmē, ka sievietes iegurņa izmērs ir tieši laikā un dabā ir paredzēts, ka bērns savas dzīves pirmajos mēnešos saņem pastiprinātu pieaugušo uzmanību un uzraudzību, jo tā viņš iegūst, “uzsūc” attiecību pieredzi, kas raksturīga tieši cilvēkiem.

Lai vai kā- šie atklājumi ir draudzīgi mazuļiem, taču ne jaunajām mammām. Tie paaugstina sabiedrības prasības un gaidas pret jauno māmiņu, kura mūsdienu ģimenes modelī bieži vien ir viena pati mājās pirmajā laikā ar jaundzimušo. Jā- dzemdībās šajā pasaulē ienāk mazulis, taču bieži vien tiek aizmirsts, ka arī sievietei ir jāpiedzimst par mammu, un tas nenotiek tieši tajā brīdī, kad viņai uz punča uzliek mazo brīnumiņu. Bieži vien tam ir vajadzīgs stipri ilgāks laiks, kas sākas jau nēsājot zem sirds jauno dzīvībiņu.

Būt mammai, tieši tāpat kā zīdīt- ir dabisks stāvoklis, ko apgūst (iemācās) skatoties, pieredzot, mēģinot, darot, izjūtot un arī kļūdoties. Šo nevar apgūt lasot grāmatas un pētot statistiku.

Angļu valodā ir termins “Baby Brain”, tā aprakstot sievietes smadzeņu darbību, kā pamatā ir pasiprināta oksitocīna izdale un lielo pārmaiņu procesi.

Pazīmes, kas var liecināt, ka “Baby Brain” darbojas vāji:
  • jaunā māmiņa jūtas satraukta, nogurusi, garlaikota;
  • kļūst vairāk vērsta uz sacenšanos, kontrolējoša un vērtējoša;
  • pārlieku neatkarīga- nespēj lūgt apkārtējo palīdzību.


Iemesli, kāpēc Māte daba piešķir jaunajām māmiņām “Baby Brain”:
  • spēja vairāk tolerēt monotonu un vienveidīgu dzīves veidu;
  • vieglāk paust emocijas;
  • veiksmīgāk zīdīt;
  • būt šeit un tagad (dzīvot šajā mirklī).

Tātad palīdz izbaudīt visu, kas saistīts ar kļūšanu un būšanu par mammu.

Kas traucē veidoties “Baby Brain”:
  • stress;
  • domāšana (par daudz dažādas informācijas).

Kas palīdz veidoties “Baby Brain”:
  • relaksēšanās- meditācija, joga; viss, kas palīdz tieši Tev relaksēties;
  • ēdiens- īpaši, ja tas ir silts un taukus saturošs;
  • pieskārieni- bieži vien aizmirstam, ka pieskārieni ir nepieciešami ne tikai jaundzimušajiem mazuļiem, bet arī jaundzimušajām māmiņām.

Pēcdzemdību periods- atpūtas, atjaunošanās un jauna sākuma laiks (senajās kultūrās bija dažādi šā laika rituāli).

“Pēc dzemdībām ir Svēts laika sprīdis… Laiks pilnīgai sievietes psihiskai, mentālai un garīgai atjaunošanai...  Laiks dziļai, plašai viņas piesaistei ar jaundzimušo… Pirmās 42 dienas pēc dzimšanas rada pamatu turpmākajiem 42 gadiem.” Ysha Oakes

Senās pēcdzemdību tradīcijas:
  • Iemīlēties un mācīties barot ar krūti savu bērniņu;
  • Garšīgs, barojošs ēdiens, kas gatavots māmiņai;
  • Pieskāriens (arī lakatu pieskāriens).


“Jaundzimusi māmiņa- nesen dzimusi māmiņa, kuras spēks slēpjas spēkā meklēt un jautāt atbalstu. Viņa apzinās, ka piedzimt par mammu ir vismaz tikpat un pat intensīvāk kā bērna dzimšana. Viņa apzinās, ka ir tikpat jūtīga un ievainojama kā viņas bērns. Viņas sirds ir plaši atvērta un viņas vajadzības ir lielas. Kā viņa rūpējas par sevi, tā viņa rūpējas arī par saviem bērniem.” (Newborn Mothers)

Novēlu katrai māmiņai atrast savus cilvēkus, kas atbalsta un pieņem!


Iedvesmojoties no Jūlijas, http://www.newbornmothers.com/

Mīlestībā-
Anita

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru